02 03 Hleb & Lale, food & photography: Gost bloger, Gordana, Kuhinjske priče- Kopenhagen 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Gost bloger, Gordana, Kuhinjske priče- Kopenhagen

34


Gocin blog,  Kuhinjske priče, sam počela redovno da pratim jer mi se jako svidelo što ume tako lepo da  dočara njen život u Danskoj. Volim njen entuzijazam, zadovoljstvo što živi tamo i uživanje u sitnicama koje život znače.
Tako me zainteresovala da jedva čekam da posetim Dansku!
Jako sam srećna što je napisala ovaj post u kome je opisala samo jedan od mnogo razloga zašto je Danska destinacija koju ne bismo trebali da zaobiđemo.
Još na poklon dobijamo jedan divan recept za pužiće koji mirišu na kardamom i cimet.
Uživajte!
"Kopenhagen

Kopenhagen, jedan od najljepsih gradova Skandinavije, ocarace i osvojice svojim sarmom sve one koji ga posjete prvi put i svaki naredni put. Lijep je zimi pod snijegom i bajkovit dok je okupan svjetlima bozicnih sijalica u decembru, lijep je u proljece, kada su ulice prepune prodavaca tulipana, ali je ipak najljepsi ljeti, okupan suncem.
Kopenhagen ima draz starog grada u kome se ispreplice staro i novo, skandinavska kultura sa kulturom doseljenika iz cijelog svijeta i zbog cega se Kopenhagen razlikuje od ostatka Danske, pa cak i ostatka Skandinavije.
To je grad u kojem se uvijek nesto desava, ne samo u koncertnim dvoranama, pozoristima, muzejima ili galerijama, nego i na ulicama u gradskom jezgru.


Jedno od najposećenijh mjesta u Kopenhagenu je svakako Nyhavn kanal iskopan jos 1673.godine, a oduševiće vas mali restorani i zivopisne fasade kuca starih preko 300 godina u kojima je u svoje vrijeme zivio i H.K.Andersen. 



Tivoli je zabavni park u centru grada, centar raznih zbivanja, predstava i koncerata, a ne zaobilaze ga ni turisti ni slavne licnosti, koje borave u Kopenhagen. U Tivoli-parku je mnostvo restorana vrhunskog ranga, kao i na primjer restoran sa specijalitetima iz bivse Jugoslavije, poznat po dobroj hrani i mnostvu specijaliteta iz raznih krajeva. 


Amalienborg dvorac svakog dana u 12 nudi turistima bajkoviti dozivljaj smjene straze "olovnih vojnika". Na odredjene dane u godini kao na primjer 16. aprila, mozda vam i sama kraljica Margrethe 2. mahne s prozora na svoj rodjendan.


Ipak, najveca danska turisticka atrakcija je Mala sirena, skulptura na kamenu, na koju su Danci jako ponosni.

Photo credit: http://pinterest.com/pin/152770612329195314/

Neki turisti se razocaraju vidjevsi Malu sirenu, jer je vjerovatno zamisljaju ogromnom. Jedan period bila je izlozena u Sangaju na jednom danskom paviljonu i tu predstavljala Dansku, sto je u Kopenhagenu izazvalo ogromnu polemiku, jer je mnogima nedostajala, a i nasljednici samog skulptora su se protivili.
Na dan kad je odlazila u Kinu bio je priredjen oprostaj  u luci na kome je bilo dosta ljudi, koji su je ispratili kao zivu osobu uz pjesmu i zastave. Tipicno danski. Dok se skulptura nalazila u Kini, turisti su mogli vidjeti njenu kopiju, ali ne na kamenu, nego u malom jezeru u zabavnom parku Tivoli. Na povratku u Dansku, docekana je kako samo njoj dolikuje.
Ali zivot Male sirene nije uvijek bio sretan. Dva puta su joj odrubljivali glavu, jednom odsjekli ruku, kojom se drzi za kamen. Slike Male sirene bez glave obisle su svijet. Koliko je svijet fasciniran ovom malom statuom govori i podatak da se u nekim gradovima nalaze slicne skulpture kao na primjer u Vancouver u Kanadi.
 Inace, Malu sirenu je napravio skulptor Edvard Eriksen 1913. godine, model za skulpturu bila je njegova zena Eline, a Mala Sirena je lik iz H.K. Andersenove bajke.


 
Na kraju ove male setnje  kroz Kopenhagen zasladicemo se tipicnom danskom poslasticom.

Puzici sa cimetom
Za ovaj recept potrebno je:

Za tijesto:
250 gr brasna pola bijelo/pola integralno
so
1/2 cajne kasike kardemome
2 supene kasike secera
175 gr maslaca ili margarina
½ dcl mlijeka
30 gr svjezeg kvasca
Za fil:

100 gr maslaca
1 dcl secera u prahu
2 cajne kasike cimeta

Postupak:
Brasno, so, kardemomu i secer pomijesati i u to umijesati margarin
Kvasac rastopiti u toplom mlijeku i usuti u brasno, te zamijesiti tijesto
Staviti da nadolazi
Rastanjiti tijesto
Napraviti fil tako sto se rastopi maslac i pomijesa sa cimetom i secerom u prahu
Ovim filom namazati razvaljano tijesto, zarulati po duzini i rezati kolutove otprilike 2 cm debljine
Ostaviti jos jednom da nadolazi
Namazati razmucenim jajetom
Peci 12 minuta na 225 stepeni
Prije nego se sasvim ohlade ukrasiti po zelji glazurom od secera u prahu i vode"

Labels: ,

35 36 37 38